Kürtajın Sınıfları Nelerdir ?

1. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması:

Halk arasında yaygın şekilde kullanılan kürtaj işlemi bu şekilde olandır. İstenmeyen gebeliklerin sonladırılmasında kullanılan en yaygın yöntem karman kanülü denilen bir enjektörün büyük şeklinin ucuna takılmış kanülün rahim içine yerleştirilerek negatif basınçla içerideki materyali çekmekten ibarettir.

Bu aletin biraz daha gelişmiş şekli olan ve elektrikli vakum aletinin ucuna takılan kanülün aynı yöntemle negatif basınçla gebelik mahsülünü çekmekten ibarettir.

18 yaşından büyük kadınlarda kendi isteği ile evli olanlarda kocasının izni alınarak yapılır. İstenmeyen gebeliklerde 10. haftaya kadar kanunen gebeliğin sonlandırılması mümkündür.18 yaşından küçük kızlarda ebeveynlerinin ve savcılığın izni ile yapılmalıdır. Yine diğer bir konu akli dengesi yerinde olmayana kadınlarda savcılık izni ile büyük gebeliklerin de sonlandırılması mümkündür.

2. Anembryonik(boş gebelik) gebelik, mol hidatiform(üzüm gebelik), missed abortıon(anne karnında ölen bebek) ve ,tam olmayan düşük gibi gebeliğin zarar görmüş gebeliklerin alınması aynı yöntemlerle yapılır.

3. Probe küretaj Kanama bozukluklarında teşhis ve tedavi amacıyla yapılan işlem olup kanamaya neden olan rahim içinin kalınlaşmış olan bölümünü kazıyarak almaktan ibarettir. Kalınlaşmaya bağlı oluşan kanama bozukluğu bu işlem sırasında tedavi edilmiş olur ve çıkan materyal patolojik tanı için patoloji laboratuvarına gönderilir.

4. Pipel ile parça alınması Menapozda ki, herhangi bir yaştaki düzensiz kanamalarda eğer kanama aşırı şiddetli değilse sadece patolojık tanı için pipel denilen aletle basitçe parça alınması işlemidir.

5. Fraksiyone küretaj Belli yaşlardaki düzensiz kanamalarda gelen kanamanın rahim ağzındaki bir parçadan mı, yoksa rahim içindeki bir patolojik dokudan mı?, gelip gelmediğinin saptaması için önce rahim ağzı kanalından sonra rahim içinden parça alma işlemine fraksiyone kürtaj denilir. Özellikle düzensiz kanamalarda kanser şüphesi varsa,rahim ağzı kanalı ya da rahim içi kanseri olup olmadığının tespiti için yapılan müdahaledir.

6.Revizyone küretaj(Restküretaj,RC) Spontan düşüklerden sonra içeride kalan parçanın alınmasıdır. Kalan parçalar bazen gelişen iltihaba bağlı olarak yapışmış olması nedeniyle kazımak gereklidir. Bu işlem için küret denilen metal aletler kullanılır.

7. Bumm küretaj Doğumdan sonra bebek eşinin bir kısmının ya da bebek eşinin zarlarının içeriden kalma şüphesinde yapılan kürtajdır. Yine büyük metal küret denilen aletlerle yapılır.

8. PC (Probe cüretage) Hormonal nedenlerle örneğin ovulasyon olup olmadığının saptanması amacıyla tek bir noktadan parça alınması işlemidir. Adet başlangıcından ilk 6 saatte ya da kanamanın 21. gününden yapılır.

Rahim içi mukozasından alınan bir parçanın patolojik anatomik olarak araştırılması ile yumurtlama olup olmadığı tespit edilir. Bir çok hekim, olası bir gebelik ihtimali nedeniyle adetin ilk 6 saati içerisinde yapılması gerektiğini bildirmiştir. Son yıllarda yumurtlama olup olmadığı tespiti için bir çok yöntem geliştirilmiştir.Probe kürtaj bu yüzden pratikte yapılmamaktadır

20162016