Kürtaj Sonrası Yapılması Gerekenler

Kürtaj Sonrası Neler Yapılmalıdır

Kürtaj eğer genel/sedesyon anesteziyle yapılmışsa ilk 15-20 dakika için biraz sersemlik hissi, bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve hafif kanama olması normal kabul edilir.  Şikayetler genellikle birkaç saatten sonra azalacaktır.

Kürtajdan sonra belli süreyle 2-10 gün arasında hafif, pıhtısız vajinal kanamalar normaldir. Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmeyebilir, bazen de belli sürelerle ara ara kanama şikayetleri olabilir. Genel olarak beklenen kanamanın gittikçe azalarak devam etmesinden sonra kesilmesidir.

Genel/sedasyon anestezi ile yapılmışsa işlemden yaklaşık bir saat sonra yemek yenilebilir. Yenilen ilk öğün hafif, az yağlı, tuzlu ve sıvı gıdalardan zengin olmalıdır. Çorba türü veya kahvaltı tarzı gıdalar ideal olabilir. Zaman içinde 3-4 saat sonra eğer bulantı yoksa normal gıdalarla beslenmeye geçilebilir.

Kürtaj sonrası hekimin reçete ettiği ağrı kesici (analjezikler) ve antibiyotikler düzgün şekilde kullanılmalıdır.

Genel olarak enfeksiyon oluşmaması için 7-10 gün süreyle ilişki önerilmez.

Eğer ki bir düşük veya ölü bebek nedeniyle kürtaj yapılmışsa en az 3 ay süreyle bir aile planlaması yöntemiyle korunma önerilir. Bu süre sonunda rahim kendini tam olarak toplayabilir.

Kürtajdan hemen sonra banyo yapılmasının her hangi bir sakıncası yoktur. Fakat enfeksiyon riski nedeniyle vajinal duş yapılması önerilmez.

20162016